Tengah feeling-feeling ingat zaman haji 2011 walau skang dah 2014. Mentara ada umur berazam nak coretkan sampai abis. Tapi takde mood. Eh?! Ya Allah dah 2015! 2016? Fuh

Monday, August 31, 2009

Kad dari Aku untuk En Ramadhan

sempena masuk ramadhan. banyak sms ucapan ramadhan masuk. hoho. aku sudah terbiasa, aku lebih suka balas dengan idea aku sendiri. tapi tu lah, sibuk sangat berfikir nak balas pantun apa sampai terlupa, sudahnya aku tak reply semuanya. minta maap ya teman2 jangan kecik hati. aduhai mula ramadhan aku sudah kutip dosa, ;P.

di samping nak balas ucapan ramadhan aku dapat tru internet. aku design kan satu kad. sebab aku tak gemar pakai kad yang ada kat internet. sudah siap aku send pada sahabat itu, baru aku teringat. aku masih terlupa nak balas sms ucapan ramadhan kawan2 aku . hoho.


kad tahun kelmarin.


kamu teringin jadi model?
untuk tahun depan.ha3.

-----------------------------------------------------------------


'kau tak suka, cakap direct sudaa.'

aku tahu dalam perempuan itu tidak suka dingurat lelaki itu, aku rasa dia suka jugak. kalau tak, kenapa perlu dibalas smsnya setiap saat. yer dak? diajak borak, dilayan berjam-jam. tepuk sebelah tangan takkan berbunyi(angkat kening). baru-baru ini lelaki itu tanya perempuan itu, 'baju raya tahun ni warna apa?'.



ada sapa2 nak warna baju raya sama dengan aku?

Sunday, August 30, 2009

Ramadhan al-Mubarak

Sehari suntuk aku duduk dalam bilik fail yang berhabuk debu berkuap, angkat 2 fail dah mengah.(ha2). Awal2 aku dah give up, malam nanti buat terawih kat rumah suda. Tapi tau2, kaki aku melangkah jugak ikut emak. huih. mengantuk bukan main. Imam doa untuk terawih, punya la lama. Aku mimpi pun dah berapa kali pusing, imam tak abis doa lagi.Witir mula je, aku pun mengundur diri. Semua makcik tengok aku mengundur dengan mata separuh tutup. Depa witir, aku duduk kat belakang jemaah.

'alang2 dah ngantuk, apa la salah nya tido ' aku cakap sorang2. elok baring terus pap! lelap langsung.

sunyi je aku rasa. sepi. herk! aku tersentak spontan bukak mata. aku tengok surau dah gulap gulita. boleh pulak, makcik2 yang jemaah tadi biar je aku tido. Padahal aku baring betul2 depan pintu keluar. Lena betul aku tido, mana taknya dengan hujannya dengan surau tinggi berdindingkan papan berlantaikan papan yang bila kau pijak dia bunyi 'eikk'.Aku semayang kat surau kampung.Nasib aku datang ngan mak terchenta, beliau lah yang kejut aku dengan berhemahnya.

'hoih bangun! tak sedornya orang dah riuh2 balik!'

Tuesday, August 25, 2009

Saya pemegang mohor raja2


Ramadhan datang.

1 Ramadhan aku berjalan-jalan dalam bangunan shop2. (ape le keje aku, 1 Ramadhan jalan2 kat situ?) Elok aku jejak. Berkumandang suara anuar zain 'Berlaluuuu lah sudaaahh Ramaadhaaann'

alahai. Ramadhan baru nak sampai bang oi!


Terawih
Tempat aku buat 8. Tetiap kali habis 1 terawih baca doa. Tapi hari ni, lain terawih nya.Terawih pertama, sebaik tuan imam angkat takbir.Allaaaaaaaahhhhhhuakbarrrrr. kedengaran lama di telinga aku.

dup! tersentak jantung aku. aduh! Aiseh! Boleh pulak aku ngeluh ek. dush!
Malam tu. Terawih aku tiba-tiba terasa panjang.

Habis yang ke-lapan. Aku pun tak tahu la. Setan mana dok gayut kat mata aku(Setan2 yang tak kuat pun aku boleh kalah, apa la). Waktu imam baca doa, tersengguk beria2 sampai termimpi2. Doa dia sangattttt panjang.

Aku tahu untuk diri aku jugak, doa tu.


Mentaliti orang sekarang
setahu aku. Allah bagi kita raya sebab bagi hambanya2 yang dah puasa sebulan meraikan. tapi aku kira, sekarang sudah lain.

Ramadhan bulan 8, baju raya dah siap bulan 3 lagi.
Bulan 6 dah siap semua baju raya kasut raya segala bagai.
Hujung Syaaban, dah siap bukak2 katalog beli pin tudung berkilat-milat, bunga kembang semangkuk nak pakai waktu raya nantiii.
Awal Ramadhan dah penuh kertas order kuih raya.

kau puasa kerana raya ke, atau raya kerana puasa?

Monday, August 17, 2009

Kakak Comel

ofis sepi. staff semua hilang entah ke mana. aku tersedar, hanya bila aku lepas kan pandangan dari screen computer. yang ada rafi dan sorang makcik yang agak jauh dari kami. Letih mata, aku ambik masa rehat sekejap sambil menilik meja yang ada opposite dengan meja yang aku duduk. Hari tu aku tertinggal bahan baca aku. jadi aku baca semua tulisan2 yang ada atas meja yang aku tengah tilik. Makcik meja tu keluar. Ada The Sun.Lalu surat khabar The Sun aku capai.

Rafi tekun mengunyah keropok ikan yang ada dalam balang di atas meja yang sama.

KRING!KRING!
(aku dan rafi serentak berpandangan)

KRING!KRING!
kami sepi lagi.

KRING!KRING!
aku:rafi angkat La.
rafi:ko la angkaT.

KRING!KRING!
aku:rafi pegi angkat laH(bukan selalu boleh buli orang. hehe.aku kakak apa salahnya sekali sekala.bukan selalu ada adik ni)
rafi:ko la angkat. tangan aku kotoR nI.

KRING!KRING!
aku:angkatlaH!(sebenarnya tak angkat pun takpe. saje je aku nak kenakan dia.)
rafi:ko la angkat! aku tengah makan ni!
aku:eh!mana boleh!
rafi:apasal pulak?!

aku: aku tengah baca surat khabar ni!

----------------------------------------------------------------------------

kawan2 praktikal aku yang perempuan. jelita2. aku tak tipu.
Satu pagi..

rafi: tadi kan. tadi kan. huish. aku jumpa kakak ni. comel betul!ish ish!
aku:(bingung kejap. beria2 dia cerita kat aku) yang mana satu ni?
rafi: ish comel la akak tu pakai tudung gaya mcm tu. ish ish. yang pakai spec. huish. comel betull!
aku: ohh. yang itu?(paused) haha(sbb aku kenal orang tu mcm mana. maka aku gelak sorang2)
rafi: ape hal? tapi tadi betul la. masa aku nak parking moto. aku mcm.. 'ish sapa perempuan ni?comel betul!'
aku: elin ke? hehe. ha2.(bingung rafi tgk aku gelak tiba2)
rafi: huish tapi betul lar comel betul!(tergeleng2 kepala dia, kagum dengan kecomelan perempuan tu punya pasal)

aku: hoih hoih. istighfar hoih!
rafi: astaghfirullahal'azim

tengah harinya..

rafi: tadi ko makan ngan sapa?
aku: kakak comel.

Saturday, August 15, 2009

apa khabar Puan?

aiman ada berapa beradik?
Dua.
aiman anak ke berapa?
Tiga.
huh?

nah. jawab 15 soalan ni.akak bagi 30 saat.(saja aku usik)
alaaaa.
ok. 15 minit.
alaaaaaa.(makin panjang keluh dia)
ok.ok.1 minit.(aku usik lagi)
yeaaaa!!
huh?(haha. sudahnya aku yang bingung)

aiman.
ye.
1 minit dengan 15 minit.mana lagi lama?
1 minit!(padan ar punnn.)

----------------------------------------------------------------------

MB datang.

ketua kat ofis aku ajak si rafi. aku awal2 dah tanam dalam jiwa. aku tak nak pegi kalau sapa2 ajak. Hari sebelumnya aku dah ikut satu group ni buat preparation untuk goodies konon, saja nak keluar dari ruang ofis. mak aih. letih bukan main.

rafi agak terkedu bila ketua ajak dia je. Dalam ofis tu, dia dan aku je praktikal. Walaupun mmg awal2 aku tak nak pegi, tapi kecik hati jugak puan tu tak ajak aku. cet! Agaknya aku tak sehensem rafi. Takper ar kan. Buat penat aku je pun.

rafi: takkan saya sorang je?(lalu tengok aku yang tengah tengok dia.pantas aku buat signal mata berkerut2 menolak cadangan rafi. terus aku pusing hadap screen computer sambil tertunduk.kalau aku tak senonoh aku nyorok je bawah meja computer tu.buat2 tak paham)
makcikbergaya: hm. kamu la.(sebut nama aku dalam nada kecewa dengan cadangan rafi. cis!cis!jaga hati puan tu aku pegi ar.)

makcik2: kalau dulu.
S-u-l-t-a-n nak datang melawat.
perempuan yang bujang2 semua lari tak nak pegi, menyorok lagi.
aku: apasal?
makcik2:ye la. takut karang S-u-l-t-a-n terpikat.
aku: oh ye la. kan kalau S-u-l-t-a-n pinang tak boleh tolak kan.
makcik2: haah. ada kes dulu yang kena buang negeri tu.
hah ni karang. kamu jaga2 laa.
(senyum)
aku: eh? er. tapi.
kalau MB pinang.
kita boleh tolakkan?keh2.

majlis tu dibuat di sekolah asrama.
baik2 budak kat situ.kebanyakan nya budak KL. sampai satu tahap. aku confuse, aku kat skolah agama ke? selisih dengan aku dan member praktikal yang lain bagi salam segala. aku pun buat2 style perempuan2 tua selalu buat. balas sapaan dengan matangnya. kerap sangat membalas salam, sampai orang sapa apa khabar pun aku balas waalaikummusalam.

selisih di pintu surau.
budak: apa khabar puan.
aku: waalaikum..P?!PE?!PU?!pU?!pU?!pU?!PU!!(first time aku gagap. lama pulak tu.)

tak tahan ngan situasi. lekas aku keluar pintu bersandar pada dinding luar sambil tergelak2 dengan member aku yang menyaksikan kejadian gagap aku. berdekah kami dalam bisu pada gelaran 'puan' yang aku dapat.aduhai. layak ke aku?

budak tu ingat aku cikgu baru kat situ.

Monday, August 10, 2009

kamu percaya jodoh?



'kamu percaya jodoh fahri?'
ya. setiap orang memiliki..

'jodohnya masing-masing. itu yang selalu kamu bilang.'

video


'aku rasa. sungai nil dan mesir.'

'itu jodoh. '

'kalau ngak ada sungai nil pasti ngak ada Mesir.
ngak ada peradaban. yang ada.
hanya gurun pasir.'

Sunday, August 09, 2009

'tak kenal maka ta'aruf'

pakcik despatch dalam unit aku suka menyanyi.
dulu bila tengok cerita melayu screen hitam putih. macam tak percaya

'orang dulu ni menyanyi je ke kerja nya? nak bercakap pun menyanyi.'

pakcik despatch ni umur 40+. menyanyi lagu lama. tapi tak pernah habis. ada la sepatah tu je dia ulang.

'innn daann diiitt'.
'innn daann diiitt'.
'innn daann diiitt'.

aku pun tak tahu ape benda tu.

----------------------------------------------------------------------------

kamu tinggal kat mana?

puas makcik ni selidik latar belakang aku.

makcik:'ni ha. dia ni ha.ada kakak dia baya adik kamu.dia ni tinggal kat bla bla bla. kakak dia yang doktor baya adik kamu tu ha'. kata makcik tu pada abang yang kebetulan ada kat situ.
aku: 'eh belum doktor lagi. hari ni dia final exam.'
abang: 'o ke. kamu tinggal kat mana?' tanya dia bila dia rasa dia familiar ngan nama tempat tinggal aku.

ya.
habis semua orang tahu aku tinggal kat mana.
sepertinya.

kebebasan aku betul2 ditarik. (aku tidak boleh lagi berlari2 mengejar ibu di halaman rumah. mahupun mencakar daun mati sehingga maghrib. ataupun berbaju compang camping yang tak matching warnanya seperti tudung indon+t shirt lusuh bersarung jaket biru ayah+track bottom yang mungkin koyak di lutut di luar rumah. oh. ibu adalah kucing peliharaan kami.)

makcik: abang nii sebenarnya. dia ni nak bini doktor.
abang tu agak terkedu bila makcik tu ajukan pernyataan sebegitu. terangkat sikit kening aku. malu dengan aku, pantas abang tu berlalu. Sebelum dia berlalu pergi, spontan aku sahut.

aku: kalau abang nak, datang lah rumah merisik.
abang: Hohoho kamu biar benar!
makcik: kamu yang benor. abang tu datang betul2 nanti, terkejut kamu!

aku tak terkejut pun kalau dia datang. rasanya kakak aku yang patut terkesima.
bertambah laju langkahnya menuju ke pintu keluar sambil gelak beria-ria. dia malu, aku kira.
gelak dia bila aku yang selama ni sepi seribu bahasa dalam ofis, tiba2 menyentuh soal risik.

mungkin.
sangkanya aku bergurau?


'tak kenal maka ta'aruf'


Tuesday, August 04, 2009

~Al-Fatihah~

b





~Al-Fatihah~

Ainur Husna Abd Rahman
13 Syaaban 1430







Saturday, August 01, 2009

Kasi kurung itu budak

UTePi tutup, um bila pulak?
(hish!dush!dush!nauzubillah)

aku ingat kalau kuarantin tu kita kurung ? bila ada kes, U tutup semua student depa suruh balik. Bukan ke patutnya kurung budak2 ni semua. Cukup seminggu.Bila confirm bersih barulah semua orang ni bebas bergerak. Ini disuruh balik, tak ke spread satu malaysia.
Yang aku tau UTePi bukannya untuk orang perak je.

Ke aku salah?






------------------------------------------------------------------------------------

cerita ofis

'memang tak suka sembang ya?'
'hm .. tak jugak. tak reti nak mulakan.'

tegur makcik tu bila tengok aku selalu hadap buku sambil kat telinga ada earphone. aku baca buku agama spm sambil geleng2 kepala nyanyi lagu nobody!nobody!

kata mereka aku lembut malah pendiam macam ayah aku. huahuahua. aku senyum je. depa puji lagi. aku tak larat nak tampung penipuan. aku tunduk menghadap meja aku.'kehkehkeh.' aku gelak sorang. 'aku pendiam?! '. aku dah cakap aku tak lembut seperti yang disangka, depa tak percaya nak buat cemana?

kalau ada kerja, aku buat la kerja aku. kalau tak ada kerja aku keluarkan buku yang dah siap2 aku bawak. dah dididik dengan mak aku, mak aku garang. aku tengok dragonball pun kena ada buku kat tangan. nak baca komik pun, kene ada skill. selit dalam buku belajar yang besar dari komik ya. jangan tekun sangat, obvious sangat oit.

aku segan kalau aku melengung saja,'apakah?'.

'kamu duduk sini, pakcik ni takde kacau kamu ya. kalau budak dulu habis semua dia usik.' gelak hairan makcik tu sebab pakcik tu tak pernah usik aku. terus aku tengok muka pakcik despatch tu yang ada hampir dengan aku. haha. dia tak usik aku. takde kena mengena dengan muka serius aku. aku pegi situ bawak nama mak ayah, aku senyum selalu tau. mungkin sebab aku kelihatannya agak skema malah bawak buku belajar datang kerja, maka dia segan nak usik aku. dia bincang isu2 agama lagi dengan aku.

-----------------------------------------------------------------------------------

usik2 silaturahim

first day aku dapat makan ayam. kebetulan. ada makcik ni nak belanja semua staf dalam unit dia. dan aku pun dapat juga. hoho. segan aku, first day dah menadah pinggan. Jaga hati makcik tu yang 2 3 kali suruh aku makan, aku tebalkan la muka pegi ambik pinggan walopun aku baru kenyang 'sangat' makan tengah hari dengan ani. Selesai makan aku pegi cuci pinggan, masuk pulak kakak india. Dia interview latar belakang aku kat situ jugak sambil aku tengok dia cuci pinggan dia. Tak lama kemudian, masuk sorang abang ni. Agaknya nak cuba bermesra,

'tak payah cuci. tak payah cuci.letak je.' muka beria-ria suruh aku letak je pinggan kotor aku.
'dah cuci dah pun' jawab aku bersahaja dengan mulut senyum.
'ha dah cuci! yang ini?' sambil dia tunjukkan pinggan kotor dia.
'itu ada' jawab aku sambil tangan aku tunjuk pada kakak india yang sedang cuci pinggan.
'haha' abang tu gelak. gelak kan diri dia sendiri. dia terkena balik.

kalau muka hensem macam mana pun, aku takkan cuci.