Tengah feeling-feeling ingat zaman haji 2011 walau skang dah 2014. Mentara ada umur berazam nak coretkan sampai abis. Tapi takde mood. Eh?! Ya Allah dah 2015! 2016? Fuh

Monday, June 29, 2009

Makkah not mecca

Haram Boundary



Mengerjakan umrah, tak susah. Senang sahaja(dengan izin Allah SWT).

Pasang niat kat luar mekah, balik masjidil haram tawaf Baitullah hil Haram 7 kali. Habis tawaf, buat la solat sunat tawaf. Nak tambah lagi sunat minum air zam-zam lepas tawaf. Air zam-zam tak payah risau, merata dia letak. FOC lagi. FOC? Ape tuh? Free of charge. On the way pegi tempat saie ada. Dah minum. Mari pergi buat saie antara bukit safa dan marwah 7 kali. Dah abis 7 kali. Tahalul. Pap! Pap! Pap! Gunting rambut.
Siap dahh satu umrah.

Mudah kan? Yang susahnya mental tu yang teruji betul. Tapi kalau kau ikhlas dalam segala apa kau buat, InsyaAllah mudah. Ya. Aku termengah2 buat umrah sebab ujian mental tuh yang letih sikit. Ujian mental untuk setiap orang lain-lain. Jadi kau tak payah la rasa takut pulak kau akan sakit mental kalau pergi umrah bila aku cerita macam mental aku ada masalah.

'Orang baca!opah chik baca dalam hati!'


Kami sekeluarga bergerak sekali. Di bir ali kami pasang niat umrah pertama. Elok dah buat solat tahayatul, sunat ihram, kami(angah aku n firah the belia harapan keluarga of course. Angah ini pujian angah.duit syilling i terima je) make sure kan yang warga emas(4 orang makcik+opah+mak aku boleh survive sendiri) keluarga kami sudah pasang niat.

'Dah pasang niat?! Dah pasang niat?!' Bertanya dalam memekik2 pada diaorg. Bukan kitaorg kurang ajar la weh, gegendang telinga mereka kurang function sikit. Lagi pulak diaorg rabun.
Ruang kami berdiri berjemaah tuh, dah takde orang. Macam biasalah save the best for the last. Kitaorg paling lambat! Aku sampai kat bas, ustad Wan dah kira kepala satu-satu yang masuk bas. Haha. Aduh. Malu betul tapi kira ok la aku dapat no 3. Hehe. Tak la paling last.
'Tinggal la kome kalo lambat' ugut ustad dalam gurau-gurau. Kau rasa dia gurau?

First umrah, kami 3 belia pimpin 3 warga emas masing2. Opah ditolak salah seorang pakcik aku(oh aku kurang sebut pasal ayah bos dan 2 pakcik sebab depa laki kan. depa hal depa la). Mak pulak dengan adik dia yang baru first time buat umrah.

Tough umrah pertama aku, fuh. Gerun weh. Sebab aku perlu bawak makcik aku (sebenarnya opah sedara aku) dalam beratus orang yang tawaf. (sengih) Agak tak khusyuk tawaf aku dengan ada orang yang berlumba-lumba plak tawaf sampai melanggar orang. Dia langgar bahu orang lain sampai lari dari arah kaabah tu satu hal la kan, yang bahu depa yang berlari ni senget benget nak mencelah. Itu apa kes aku pun tak tahu la. Kau jangan tak caya depa macam main kejar2 kat taman pulak. Ada pulak lagi, yang angkat phone lagi tak bole bla. Aku tak tau la nak gelak ke nak geleng insaf.

Ko bayangkan ko tengah tawaf kau boleh angkat call? Ok. Memang la kalau bercakap time tawaf tak batal, tapi rasional la sikit tengah ibadat kau boleh on the phone dengan orang. Haih macam-macam. Pernah terbaca? Tanda-tanda akhir zaman, 'Orang-orang datang ke mekah bukan lagi dengan atas niat ibadat tapi atas urusan business etc'.

Selesai tawaf segala buat saie pulak, payah rasanya satu umrah aku. Mungkin aku seorang observant maka aku particular dengan semua benda sampai aku mudah rasa berkira. Sebab tuh semua jadi payah kot(angkat kening). Bukan bukak pekung di dada tapi buat iktibar semua. Dalam aku berkira, aku simpan sendiri. Bila sampai time tahalul terus menyesal 'Kenapa la aku tak ikhlaskan hati dari mula2 tadi' hah sedih la kau sorang-sorang dalam diam. Overall physically ok, mentally K.O.

Aku slowtalk dengan angah. Nak redakan kekusutan. Ops! Ingatkan mental aku je, rupanya mental angah firah pun terduga. Lalu pesan angah 'Mungkin umrah dulu ada la cabaran kita adik beradik, ni the 2nd umrah takkan Allah nak turunkan benda yang sama kan? Ni la pulak dugaan kita kali ni, kena bawak orang tua.' Bukan mudah, ya la kau bukannya pimpin patung, kau pimpin manusia yang berakal. Tapi kalau rezeki kau mudah masa bawak orang tua, alhamdulillah la untuk ko.


Connection aku dengan hal dunia putus. Mintak maaflah banyak2 kalau ada kawan aku yang mengharapkan call aku dalam menyelesaikan sesuatu. Masa aku tak cukup, padat sangat. Usah kata kau pelik, aku lagi la. Jarak antara waktu solat pendek rasanya, sebelum azan kitaorg dah bertapa kat masjid. Dah selesai segala solat(s). Balik makan pulak. Cafenya mak aih! Luas benor(maksud aku kecik. Kat mekah kau perlu sentiasa positive. Tak sedap kau tetap sebut sedap, takde selera kau tetap kata ada). Jadi sendiri faham la kene sabar kat cafe pulak. Balik bilik, ada pulak kerja lain menanti. Kain kotor. Family aku ramai, jadi dah terbiasa agih2 tugas. Selalu aku dapat kerja paling bawah dalam hierarchy, ya la hierarchy adik beradik pun aku kat bawah.

mak/angah/aku-bilas kain
aku +angah/angah+ firah/aku+firah/angah+aku +firah - sidai, angkat
makciks-lipat kain


Jangan ko cop kami anak hampeh pulak kalau sebab kitaorg biarkan mak bilas kain. Sidai kain tuh mencabar betul! Habis dengan kitaorg2 sekali hangit. Tapi bestnya sidai kain kat sana. Kalau kau kene sidai 20 helai kain elok kau selesai sidai helaian ke-20. Helaian pertama kau tadi dah kering. Incident yang aku tak boleh lupa untuk sidaian pertama menggunakan sepit baju yang angah beli kat bawah hotel.

'Eh ngah nak angkat tak baju?'
'Lepas isyak nanti kita angkat la'

Rooftop

Elok lepas isyak kitaorg pegi makan dulu. Dah makan baru pegi angkat. Haih sampai2 kitaorg tercengang kejap. Tali yang kitaorg dok sidai baju dah kosong ada la tinggal sehelai kot. Bertebaran la semuanya atas lantai. Aku yang penuh curiga aku check sepit baju pada baju yang tersidai berdekatan, WELL dia je yang ada sidai baju kat situ. Tak syak lagi. Ya ampun boleh tak dia ambik sepit baju orang lain. Kalau sepit tu pada tali semata tak pe la jugak. Ini pada baju yang tersidai ok! aku check balik.

Jubah putih. Kain pelikat. T shirt pagoda. Haihh jejaka mana la pulak ni. Nampak baju dia je takde pulak baju perempuan. Ini yang datang mekah secara solo ar ni.

'Ngah, lelaki yang ambik nii' alah lelaki je pun selalunya buat kerja berani mati ni. Oh, tapi kami tak accuse sapa2. Ini sekadar hipotesis awal.

Waktu sidai baju lah time ko bersenyum berlambai tangan dengan orang yang ko tak kenal. Ada mak arab ni sidai baju dengan suami dia, comel je. Aku kalau da tengok orang dengan fantasi tak berkedip mata, bukannya kira orang tu sedar. Hadiah aku tenung mak arab tu. Dia lambai tangan. hehe segan sendiri, tapi balas lagi lambaian orang tu. Kami menyidai di rooftop. Selesai sidai, masuk je pintu ha kau gelap gelita. Ambik masa untuk mata nak betulkan penerimaan lighting. Rooftop tu kat level 8 , rumah kitaorg kat tingkat 7(makcik2 kitaorg bahasakan rumah, walaupun aku confuse lagi kenapa bilik dikatakan rumah?). Jadi kitaorg turun ikut tangga. Tergagau la kaki mencari anak tangga bila mata dah kelabu.



'Weh pakai lif la!' kata firah. Lif bersebelahan dengan tangga zig zag tu je.
'Hek eleh takde maknenya. Turun tangga pun malas. Sebab itu la gemok!' sahut angah sambil berjalan turun. Bilik kitaorang sebelah tangga je. Aku ingatkan ya. Kami bercakap kuat. Kami sembang adik beradik memang macam tu lah riuhnya. Bergema suara angah kat ruang tangga tu.

'Kita tengok sapa sampai dulu!' sambut aku, sambil berdiri depan pintu lif. Melihatkan nombor lif yang asal2nya laju naik ke atas,tiba2 berhenti pada nombor 6.

'Isk pakai tangga je laa!' kata aku pada firah. Lalu berlari kami turun tangga. Elok sampai hujung tangga, aku rasa macam ada banyak mata memandang. Sambil tangan aku nak pulas tombol pintu di belah kiri, aku toleh ke kanan. huahuahua. berlambak orang tua dari rombongan aku yang tengah tunggu lif tengok aku dan firah. Haha. Aku budget mesti diaorg tengah teka2 sapa la yang gemok tu. Haha. Muka terkedu memang tak leh cover ar. Tapi aku tau mesti depa tak syak aku, sebab aku pakai baju kurung + tudung labuh dengan muka macam tak de apa jadi. haha. kesian firah (boleh tak? yakin2 je aku assume macam tu.)

Lif
Kami sebilik 9 orang. Bilik air pulak satu. Dahsyat. Selalu sangat berikan laluan pada yang tua dulu, sudahnya selalu kami yang akan jalan lambat ke masjid. Hari tu ada dalam 10 minit kot nak masuk waktu. Mak angah aku firah tunggu lift. Selalu time nak dekat masuk waktu solat, memang lift sibuk betul. Tunggu punya tunggu. Lif sampai.


TING! Terbukak pintu. Ada la dalam 4 ke 3 orang wanita arab baya angah mungkin. Aku mak firah masuk. Diikuti seorang pakcik melayu. Elok angah nak masuk pulak. Iya iya je sorang minah arab ni dok geleng kepala dengan tangan dok cakap tak boleh dah penuh. Kononnya penuh. Tapi ada je ruang lagi. Kitaorg pun sekeping2 je. Minah tuh cakap tak boleh, tapi aku cakap pada angah 'masuk je muat lagi nii' kalau tak muat pun memang kene muatkan, bilal dah nak azan dah. Dah tuh bila angah masuk. Lagi laju mulut minah arab ni bercakap kata tak boleh masuk konon dah penuh (macam mana aku paham? misteri betul. Weh action speaks louder than words la. apa lah) bila angah masuk ngan muka terkulat2 sengih. Terus senget mulut minah tu. Pap! Pintu lif tutup. Sepi ruang lif buat seketika. Tiba-tiba


'We alll smalll smalll sizeee' suara mak aku, dalam nada ceria. Aku angah firah dah sengih. Boleh pulak mak cakap macam tu. Kalau masa tu minah tu nak luku mak aku pun boleh. Kitaorg ni pendek2. Aku ingat sampai situ je,

'You alll big big sizeee.' Haha mase ni aku tak boleh tahan. Bergegar bahu tahan gelak. Berani betul mak aku. Minah tu dah senget benget mulut, marah agaknya. Mak aku sebenarnya tengah gurau2 je. Ala2 nak cakap jangan risau, orang malaysia kecik2. Firah angah dah sengih panjang lebar dah, gigi memang tak leh nak sorok ar. Melihatkan diaorg senyap mak aku sambung lagi

'You? You understand?' tanya mak aku dengan senyum. Mak aku ni lurus orangnya. Takde niat lain.
'Naam' sambut kawan minah tu tadi. Makin besar senyum firah angah aku. Hahah depa paham! Mujur. Nasib depa tak luku2 kitaorg. Kalau tak mau jugak tu, ye la depa kan big big sizeee. Agaknye sebab ada pakcik dalam tu. Depa tahan je hasrat. Haha. Tapi kawan2 minah tu senyum je. Minah tu je yang cam kurang puas hati sikit.

Depa ni garang-garang nak tegur pun takut. Bukan takut,was was je karang tak pasal2 je kene lepuk ngan kasut. Kalau semayang kat masjidil haram kat bahagian lantai yang takde carpet(sebenarnya orang semayang kat situ bila tempat solat penuh) kat situ kalau nak tau kiblat arah mana, tengok pada tape biru yang dia lekat kat lantai. Tak ramai tahu sebenarnya apa motif benda alah tu duduk kat situ. Huh. Tak tegur kiblat depa. Rasa bersalah pulak. Dah tegur degil pulak, nak jugak semayang tegak. Sudahnya sujud berlaga kepala. Tapi mostnya paham la. Tapi kalau ko, ko semayang sila la tengok kat depan tu ada kaabah ke tak, tak payah tunggu tape biru tu. Oh bukan riak, haha aku pun sama je ngan depa tak perasan line biru tu awal. Tapi ayah aku kan superhero, dia bagitau awal2 dah sebelum anak2 dia buat benda mengarut. Haha. Kira besar pahala bapak aku, habis semua org kitaorg suruh ikut tape biru tu ayah.

Jadi semayang lain kali tengok2. Beria tonggang tonggeng, sekali bagi salam tahiyat akhir kedua, ha kau kaabah nun sebelah kiri kau.

Gamba dari atas ke bawah:
1. Haram Boundary(caliph kalau ko kata aku kembar kau, ha ni kembar ketiga kita!)
2.-3. Masjidil Haram
4.-6. Rooftop
7.-9. Masjidil Haram(cubaan jadi aisyah dalam ayat2 cinta. tapi tak jadi. sebab mata tak cun langsung.korang tak perlu bagitau.kami dah tau lama dah. tapi aku rasa lebih mirip petugas masjidil haram.)


6 comments:

artisticklytouch said...

Alhamdulillah...lama menghilang tetiba muncul pergi Umrah...

petiais said...

artisticklytouch,
:D

Ami said...

Mak kau memang selamba. Tapi, tahniahlah mak petiais. Pekenakan orang Arab.
Hahaa

petiais said...

ami,
agak la, komen mak aku, ada sbhg depa ni sombong sikit. lagipun lif tuh luas lagi.

muat lagi 2 malaysia. arab? tak muat kut. hehe.

gurau je

SUNtek said...

mmg slambe..

petiais said...

SUNtek,

ko rasa aku dapat perangai aku ni dari sapa la agaknya kan?